enfrdeitpt
Inicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivadoInicio desactivado
 
El Govern de la Generalitat fomenta el desenvolupament rural de les Muntanyes de Prades. Nota de premsa Gencat.cat.
El delegat del Govern, Xavier Sabaté, i el director del DAR, Xavier Vicens, participen a la festa i mercat de la castanya de Vilanova de Prades (Conca de Barberà)

El delegat del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, ha participat aquest matí a la festa i mercat de la castanya de Vilanova de Prades, des d’on ha reafirmat el compromís del Govern de la Generalitat en la dinamització econòmica de les comarques de l’interior del Camp de Tarragona, i el suport en la promoció i comercialització dels productes autòctons com la castanya.
 
El Departament d’Agricultura, Acció Rural i Alimentació de la Generalitat aposta des de fa anys per la dinamització de les Muntanyes de Prades i manté per aquesta anualitat el suport econòmic al projecte integral de desenvolupament de la zona a través de la promoció de la tòfona amb un ajut de 9.000 euros, del conreu de l’avellaner ecològic, de la promoció de la patata de Prades, i de la recerca de varietats autòctones de castanyer amb un altre ajut de 6.000 euros. A més a més, el DAR treballa al costat del sector agrari per combatre la plaga de xancre detectada a les explotacions de la zona, que afecta les més de 400 hectàrees que hi ha plantades. Vilanova de Prades és l’única zona de Catalunya conjuntament amb el Montseny on es conrea aquest producte autòcton.
 
El delegat del Govern ha estès la mà a les institucions del territori per combatre plegats la plaga del xancre, amb l'experiència i els coneixements tècnics del Centre Tecnològic Forestal. A més, ha recordat que el Govern de la Generalitat és l'impulsor del projecte integral de desenvolupament de les Muntanyes de Prades, en què també participen la UAB, la UPC, l’IRTA, el CT Forestal, Sanitat Vegetal, i l’Associació de Defensa Vegetal per al desenvolupament de la zona, a més de la Diputació de Tarragona. Xavier Sabaté considera que “el futur de la castanya passa per ampliar la seva producció i aconseguir un reconeixement social de la seva qualitat a través d'una Indicació Geogràfica Protegida -IGP-, per exemple, i en paral·lel, seguir combatent amb totes les eines la plaga del xancre perquè és una espècie autòctona que cal preservar i mantenir”.
 
Visita al Celler Vega Aixalà (www.vegaaixala.com)
 
Després de visitar el mercat de la castanya, Xavier Sabaté i Xavier Vicens s’han desplaçat al Celler Vega Aixalà, l’únic que hi ha a Vilanova de Prades i que en paraules del delegat del Govern “contribueix clarament a dinamitzar  i diversificar l’economia rural i a situar al mapa el municipi de Vilanova de Prades per la qualitat dels seus vins”. Les vinyes de Vega Aixalà es troben ubicades en costers a 900 mts d’alçada i els seus propietaris han aconseguit exportar vins a l’estranger, concretament al Japó, fins i tot amb un etiquetatge especial en la llengua nipona. Xavier Sabaté  ha dit que "l'especialització i la qualitat dels vins de Vega Aixalà demostren que l'economia rural té possibilitats i futur".